Сутрешно гадене по време на бременност? Изследователката по акушерство Марлена Фейзо

...
Сутрешно гадене по време на бременност? Изследователката по акушерство Марлена Фейзо
Коментари Харесай

Учените смятат, че са открили причината за сутрешното гадене по време на бременност

Сутрешно гадене по време на бременност? Изследователката по акушерство Марлена Фейзо твърди, че знае кой е виновникът за тези признаци. 

Докато самата тя имала извънредно гадене по време на втората си бременност и не можела да задържи никаква храна, чувствала се отмаляла и едвам си стояла на краката, лекарите споделили на Фейзо, че гаденето е единствено в главата й.

И в прочут смисъл това си е така…

Фейзо управлява екип откриватели, които след десетилетия проучвания разкрили хормон, който влияе върху мозъка и предизвиква повръщане. Именно това те намират като евентуална причина за утринното гадене – и са добавили куп нови доказателства в поддръжка на изказванията си.

Scientists Think They've Found The Cause of Morning Sickness
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Изследователите се насочили към хормон, наименуван GDF15, защото бил открит във високи равнища в кръвния серум на бременни дами още през 2000 година

Оттогава проучвания за геномно секвениране при дами с тежко гадене и повръщане по време на бременност сочат към генетични съставни елементи, които предизвикват тяхното положение, като са открити два гена, в това число този, който кодира GDF15.

Гаденето и повръщането са доста чести признаци на бременността през първия триместър, само че в към 2 % от случаите или при 1 на всеки 50 бременности се развива най-тежката форма, известна като хиперемезис гравидарум (ХГ).

Личният опит на Фейзо с хиперемезиса я предиздвикал да продължи да търси аргументите на това положение. В началото на 2022 година тя и нейните сътрудници разкрили няколко нови генетични разновидността на гена GDF15, които свързали с риска от ХГ. Но взаимоотношението сред тези генетични промени и хормона GDF15 остава неразбираемо.

Наскоро Фейзо и сътрудниците й споделили най-новите си доказателства в поддръжка на хипотезата им, че GDF15 провокира хиперемезис.

Подобно на доста други хормони, равнищата на GDF15 се покачват по време на бременност и наподобява, че някои дами са по-чувствителни към хормона от други.

A hormone has been pinpointed as the cause of nausea and vomiting during pregnancy, which should reveal new ways to prevent and treat the most severe cases.
— New Scientist (@newscientist)
Новината, че учените може да са стигнали до повода за хиперемезис може и да донесе известно облекчение бременните дами, даже и към момента да не са създадени нови лекувания.

Като начало Фейзо и сътрудниците й разкрили, че равнищата на GDF15 са по-високи в група от към 60 дами с хиперемезис, в сравнение с в друга група с незасегнати от положението бременни дами, което единствено прибавя мощ към предходните открития.

„ Сега можем да заключим с убеденост, че по-високите циркулиращи равнища на GDF15 в кръвта на майките са свързани с нараснал риск от ХГ “, написа екипът.

Необходими са повече проучвания, с цел да се обясни тази догадка, само че вярата е, че повишението на равнищата на GDF15 преди бременност може да помогне за попречване на ХГ, до момента в който понижаването им по време на бременност може да предотврати гаденето.

Изследователите обаче са изключително внимателни във връзка с евентуалните вреди от претендентите, които биха желали да се включат в лечението, прилагана по време на бременност, тъй че сигурността ще бъде главен приоритет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР